Teemu Lahtisen valtuustoaloite luottamushenkilöiden ja viranhaltijoiden ilmoitusvelvollisuudesta hyödyntämistään eduista

Valtuutetut ja muutkin luottamushenkilöt saavat varsinaisten kokouspalkkioiden ohella useita muita rahanarvoisia etuja. Tarjottuihin etuihin kuuluu muun muassa kutsuja kaupungin
yhteistyökumppaneiden tapahtumiin, erinäisiin teatterinäytöksiin ja konsertteihin sekä esimerkiksi valtuutetuille toimitettuja vapaalippuja peleihin.

Etuja toimitetaan valtuutetuille myös pyytämättä, eivätkä valtuutetut näin ollen saa mahdollisuutta kieltäytyä tarjotuista eduista.

Esitämme, että luottamushenkilöille ja viranhaltijoille avataan ilmoituskanava, johon heille tulee
velvoite ilmoittaa mikäli he hyödyntävät asemansa puolesta veloituksetta saamiaan rahanarvoisia etuja. Ilmoitusvelvoitetta ei asetettaisi, mikäli heille tarjotaan etuja, mutta jättävät hyödyntämättä niitä.

Jo nyt valtuutettujen ilmoittamat sidonnaisuusilmoitukset ovat julkista tietoa. Aloitteen tarkoitus on lisätä läpinäkyvyyttä kaupunkilaisten ja valtuutettujen välillä sekä ennaltaehkäistä mahdollisia väärinkäytöksiä lobbareiden taholta.

Espoossa 12.6.2023

Piditkö lukemastasi? Jaa sisältö sosiaalisessa mediassa