Jaana Vallen aluevaltuustoaloite: Aloite Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen psykiatristen päivystysten suunnittelemiseksi

Mielenterveysongelmista kärsivien määrä on lisääntynyt voimakkaasti viime vuosien aikana. Länsi-Uudenmaan alueella ei ole psykiatrista ympärivuorokautista päivystystä, on vain virka-aikana toimivia poliklinikoita ja somaattisten sairauksien päivystyksiä, joiden yhteydessä yleislääkäri ottaa vastaan virka-ajan ulkopuolella tulevia psykiatrisia potilaita ja konsultoi tarvittaessa psykiatria.

Psykiatristen potilaiden on haastavaa odottaa omaa vuoroaan yhteispäivystyksessä useita tunteja, usein odottaja poistuu kesken odotusajan, koska odotusaika on liian pitkä tai yhteispäivystyksen odotustilassa olevat kymmenet somaattisesti sairaat tuottavat ahdistusta lisää, kun oma mieli jo ahdistaa. Tämä saattaa johtaa siihen, että psykiatrinen potilas poistuu kesken odottamisen ja seuraus voi olla dramaattinen, jopa kohtalokas. Potilas saattaa vahingoittaa itseään ja palata päivystykseen huonommassa kunnossa kuin ensimmäisellä kerralla sisään tullessa.

Olisi välttämätöntä, että Länsi-Uudenmaan alueella olisi virka-ajan ulkopuolella auki olevia päivystyksiä psykiatrisille potilaille. Psykiatrisilla potilailla pitäisi olla yhdenvertainen hoitoon pääsy somaattisiin potilaisiin verrattaessa.

 

Me allekirjoittaneet aluevaltuutetut esitämme, että Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue ottaa huomioon psykiatristen potilaiden virka-ajan ulkopuolella avoinna olevien päivystysten valmistelemiset.

varavaltuutettu

Jaana Valle (ps)

Piditkö lukemastasi? Jaa sisältö sosiaalisessa mediassa