Henna Kajavan valtuustoaloite lasten ja nuorten sähkötupakoinnin kitkemiseksi

Valtuustoaloite lasten ja nuorten sähkötupakoinnin kitkemiseksi

 

Sähkötupakan käyttö eli vapettaminen on kasvanut peruskouluissa ilmiöksi, joka voimistuu edelleen. Samalla oppilaat tiedostavat heikosti sähkötupakoinnin haittoja ja monet nuoret mieltävät “vapet” virheellisesti jopa vaarattomiksi. Tämä johtuu osittain siitä, että nämä tupakkatuotteet on suunniteltu houkuttelemaan nimenomaan nuoria. Tarvitaan tehokkaita toimia, jotta nuoret saavat mahdollisimman realistisen kuvan sähkötupakoinnin haitoista ja että lasten ja nuorten sähkötupakointi pyritään lopettamaan mahdollisimman pian sen alettua. Lapset ja nuoret kuitenkin toivovat, ettei sähkötupakkaa käyttäviä tuomittaisi, vaan autettaisiin.

 

Sähkötupakassa on samoja aineita kuin tupakassa. Lisäksi siinä on glyserolia, joka höyrystettynä ja hengitettynä vahingoittaa keuhkoja. Nikotiinia ja raskasmetalleja sähkötupakassa on monesti savuketta suurempia annoksia. Myös makunesteissä on selvästi myrkyllisiä aineita, jotka muun muassa tuhoavat maksan. Näitä ovat monet raskasmetallit, joista lyijy on hermomyrkky, joka vaikuttaa myös aivojen kehittymiseen, heikentää niiden kuntoa ja altistaa aivosairauksille.

 

Vapettamisen vaikutukset tulevat ilmi nuoressa ja kehittyvässä kehossa nopeammin kuin aikuisella. Nuorilta on löytynyt suu- ja virtsarakon syöpiä, joita tavataan yleensä iäkkäillä. Elämäntyönsä tupakan haittatutkimuksen parissa tehneen emeritaprofessori Kirsi Vähäkankaan mukaan meillä voi pian olla poikkeuksellisen paljon parikymppisiä syöpäsairaita.

 

Espoossa sähkötupakkaa käytetään ja myydään yläkouluissa myös ns. paremmilla asuinalueilla, mikä heijastaa ongelman koskevan nuorisoa laaja-alaisesti. Rehtorit eivät aina suhtaudu ongelmaan sen vaatimalla vakavuudella. Edelleen sähkötupakkaa löytyy jo alakouluistakin, joissa sitä toisinaan myös myydään kouluaikana. Vanhempien ja opettajien on vaikeampaa havaita lasten ja nuorten sähkötupakointia kuin tavallista tupakointia, koska sähkötupakan haju ei tartu vaatteisiin.

 

Sähkötupakointia voidaan torjua esimerkiksi näyttämällä kouluissa kuvastoa sähkötupakoinnin aiheuttamista pahimmista terveyshaitoista, kuten tupakka-askeissa nykyään on tehtävä. Sähkötupakka voidaan sanoittaa lapsille ja nuorille ansaksi ja kertoa sähkötupakan markkinoille ilmestymisen syistä perinteisen tupakan rinnalle. Oppilaita voidaan aktivoida pyrkimään saamaan kaverit lopettamaan haitallinen ja vaarallinen harraste. Koululaisille voidaan samalla opettaa näin kavereista huolehtimista.

 

Kouluja voidaan ohjeistaa tehostettuun välituntivalvontaan säännöllisin väliajoin sähkötupakoitsijoiden ja tupakoitsijoiden tavoittamiseksi koulujen pihoilla ja WC-tiloissa – joissa sähkötupakointia harrastetaan yleisesti, koska siitä ei vapaudu savua. Sähkötupakoitsevia oppilaita voidaan ohjata tämän jälkeen henkilökohtaisesti lopettamaan itsensä vahingoittaminen ja saattaa myös oppilaan vanhemmat tietoisiksi sähkötupakoinnista ja sen haitoista.

 

Me Espoon kaupunginvaltuutetut esitämme, että Espoon kouluissa peruskouluista ammattikouluihin ja lukioihin ryhdytään torjumaan sähkötupakointia tehokkain ja monipuolisin toimin lasten ja nuorten terveyden suojelemiseksi sekä päivitetään Espoon päihdetoimintamallit vastaamaan nykyistä tilannetta.

 

Espoossa 23.10.2023 Henna Kajava

 

Lähteitä:

 

Yle (15.10.2023): Huippuasiantuntija jyrähtää vapetusilmiöstä: ”Meillä voi pian olla poikkeuksellisen paljon parikymppisiä syöpäsairaita” https://yle.fi/a/74-20054291

Yle (5.10.2023): “Sähkötupakointi on yleistynyt pohjalaisnuorten keskuudessa – myös alakoululaisilla yhä suurempi houkutus kokeiluun” https://yle.fi/a/74-20053042

Mtv-uutiset (21.09.2023): “THL: Sähkötupakat houkuttelevat jo alakoululaisia” https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/thl-sahkotupakat-houkuttelevat-alakoululaisia-somessa-ilmeisen-hyvaa-nakyvyytta/8783474#gs.70giff

Mtv-uutiset (16.12.2022): ”Sähkötupakointi kouluissa jakaa oppilaat ymmärtäjiin ja paheksujiin: “Ärsyttää, kun ne vapettaa siellä vessassa” https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/sahkotupakointi-kouluissa-jakaa-oppilaat-ymmartajiin-ja-paheksujiin-arsyttaa-kun-ne-vapettaa-siella-vessassa/8591352#gs.70e3t3

Piditkö lukemastasi? Jaa sisältö sosiaalisessa mediassa