Henna Kajavan valtuustoaloite lasten ja nuorten älypuhelinten liikakäytön haittojen ehkäisemiseksi opetuksen keinoin

Valtuustoaloite lasten ja nuorten älypuhelinten liikakäytön haittojen ehkäisemiseksi opetuksen keinoin

Liiallinen ruutuaika aivojen muovautumisvaiheessa vaikuttaa aivojen kehitykseen. Useat kansainväliset tilastot osoittavat älypuhelinten ja nuorten mielenterveysongelmien välisen ajallisen yhteyden. Mielenterveysongelmat alkoivat yleistyä samaan aikaan, kun ensimmäiset älypuhelimet tulivat myyntiin 2010-luvun taitteessa. Samoihin aikoihin myös sosiaalisen median käyttö yleistyi.

Digilaitteiden käytön yleistyminen on johtanut myös lasten ja nuorten taitotason heikkenemiseen kouluaineissa, kuten suomen kielessä, mikä vaikuttaa myös muiden aineiden hallintaan.

Edelleen monia koukuttavat älypuhelimet ja pelit ovat vähentäneet lasten ja nuorten liikunnan määrää sekä vaikuttaneet fyysiseen kehitykseen. Tämän ennakoidaan kääntävän tähänastinen ikäihmisten terveydentilan ja toiminnallisuuden paranemisen takaisin huonompaan suuntaan.

Vanhempien on vaikeaa saada lasten ja etenkin nuorten digilaitteiden käyttö tai ruutuaika pysymään kohtuullisissa ja suositelluissa rajoissa. Tämän vuoksi lapsille olisi opetettava riittävät valmiudet säädellä itse omaa digilaitteidensa käyttöä ja tarkastelemaan kriittisesti käytettyä ruutuaikaa. Itsesäätelyn kehittämisen lähtökohdaksi soveltuu tuorein tutkimustieto älypuhelimen ja sosiaalisen median haitallisen käytön vaikutuksista, peleihin suunniteltujen, riippuvuutta edistävien koukkujen tiedostaminen, sekä oman itsensä kuuntelutaitojen kehittäminen.

Me Espoon kaupunginvaltuutetut esitämme, että Espoon opetussuunnitelmaa täydennetään siten, että lapsille ja nuorille opetetaan itsesäätelytaitoja ja kriittisyyttä digilaitteiden käytössä ja opetetaan heitä siten suojaamaan itseään riippuvuuksilta ja liikakäytöltä. Lasten ja nuorten oppiessa asettamaan rajat omalle kännykän ja muiden digitaalisten laitteiden käytölle, itsesäätelytaidot kehittyvät ja niiden avulla on mahdollista suojata itseään muiltakin riippuvuuksilta.

 

Espoossa 12.6.2023 Henna Kajava

 

Lähteitä:

Yle (Ulla Malminen): ”Pahan olon some” 23.5.2023: https://yle.fi/a/74-20032878

Iltalehti (Juuso Taipale): ”Käsissämme on pommi” –liikunnanopettaja kertoo karmeita esimerkkejä suomalaisten lasten heikentyneestä kunnosta”, 14.12.2022: https://www.iltalehti.fi/muutlajit/a/a0627639-9719-48a3-a20b-e2829dccd040

Yle Areena (tuotanto: Wildbear Entertainment/ABC) ”Aivojen arvoitus: Äly”, Australia 2022: https://areena.yle.fi/1-63945570?fbclid=IwAR3u2RgRp0BZgXVo1fhOkWiav35J2iY5ked5FRdflZQqdhBFMukR7ntg7-k

Duodecim: ”Lapset ja nuoret tarvitsevat taukoja älylaitteista”, 5.2.2019: https://www.duodecim.fi/2019/01/10/lapset-ja-nuoret-tarvitsevat-taukoja-alylaitteista/

Yle: ”Aivotutkija: Jo pelkkä kännykän näkeminen voi rasittaa keskittymiskykyä”, 11.1.2019: https://yle.fi/a/3-10591431

Piditkö lukemastasi? Jaa sisältö sosiaalisessa mediassa